Demavend Dağı 5.671m Zirve Çıkışı
|DEMAVEND 5.671 m DAĞI ZİRVE ÇIKIŞI ETKİNLİĞİ
Demavend dağı, İran’da kuzeybatı-kuzeydoğu hattı üzerinde, Hazar Denizi ve İran Çöllerini birbirinden ayıran “Alborz” dağlarında yer alır. Farsçada “nefes alan” anlamına gelen, adını dağın zirve bölgesinde bulunan volkanik gaz çıkışlarından alıyor. Hemen her yüzeyinden tırmanılabilen bu dağa, güney yüzünden tırmanış koşulları Ağrı Dağı’na çok benzeyen bu dağın Ağrı dağından yaklaşık beş yüz metre daha yüksek olduğunu unutmamak gerek.
Biz, teknik dağcılık gerektirmeyen bir rotadan tırmandık. Bence İyi bir performansı olan ve Ağrıya çıkan herkes Demavend dağına çok rahat çıkabilir. Ancak yüksek irtifa etkilerini unutmayalım.
Demavend Dağının ilk tırmanışı 1837 yılında W. T. Thomson adlı bir dağcı tarafından gerçekleştirilmiş. Eski dönemlerde tırmanışı dinsel ve mitolojik sebeplerden dolayı teşvik edilmeyen Demavend’e, 1940’lı yıllardan itibaren binlerce İranlı dağcı tırmanmış.
Demavend’in ilk Türk çıkışı da 1989 yılında 10 dağcımız tarafından gerçekleştirilmiştir. Ağrı (5137m.), Elbruz (5642m.) ve Demavend (5671m.) dağları, yüksek irtifa dağcılığına başlamak ve dağcılık tecrübelerini arttırmak isteyen sporcular için son derece uygun koşullara sahip. Demavend’ de çok fazla İranlı kadın dağcı vardı. Bu beni inanın çok mutlu etti.
İran gelenekleri ve toplum yapısı bizim geleneksel yaşantımız ile önemli benzerlikler gösteriyor.. İnsanların cana yakınlığı, misafirperverliği, tarihi zenginliği ve doğa güzellikleri açısından en az bir kez görülmeyi kesinlikle hak ediyor.
TUR GÜNCESİ
Tur
1. Gün
Sabah Tahran’dan Demavend’e doğru yola koyulduk. Dağın eteklerindeki Polur Kasabasından, arazi araçları ile Goosfan Sara’ya çıktık ( 3200 m ). Çadırlarımız kurulduktan sonra yaklaşık 500 metre yukarı çıkarak. Yüksekliğe uyum yürüyüşü yaptık. Geven ve Gelincik çıçekleri görülmeye değer.. Sonra tekrar 3200’e geldik. Çadırlarımıza çekildik.
2. Gün
Sabahleyin gelen katırlara eşyalarımızı verdik. (Max 15 kg )4200 metreye çıkış günü. Dağ patikalarını izleyerek Demavend’in en yüksek dağ evlerinden birisi olan Bargah-Sevom’a çıktık. Dağ evini gördüğümde çok şaşırdım. Ağrı Dağının (4200m) karşılaştırdığımda Burada bir dağ evi, elekrik , su ve temiz tuvaletler vardı. Çok fazla dağcının barınabileceği bir yer. Küçük bir kantin. Çay servisi ooohhhh hayat zor.
3.Gün
Sabah erken kalktık. Kahvaltı dan sonra, yüksekliğe uyum yürüyüşüne devam… 4700 metreye kadar çıktık. Dağ patikası o kadar renkli ki ! çıkanlar inenler, Türk olduğumuzu öğrendiklerinde sohbetler. Gayet keyifliyiz.Tekrar 4200 metreye geldik.. Yorgunuz…
Yarında zirve günü … İranlı rehberimiz, Mojtaba yarın sabah 5’te hareket edeceğimizi söyledi.Bizde hazırlıklarımızı akşamdan yaptık.Hafih bir kumanya ve su tamamdır dedim..Hüseyin akşam hava durumunu bildirdi. Hava güneşliymiş ama kuvvetli rüzgar varmış.. Zirve heyacınından hiç uyuyamadım.
4.gün
Zirve günü, Sabah 4 ‘te kalktık. Kahvaltı, hazırlık, her şey tamam, kampın üstündeki patikaları izleyerek 5671 metreye doğru yükseleceğiz. Bekle Demavend geliyoruz. 5000 metreden sonra devamlı taş, çarşak zaman zaman kuvvetli rüzgar. Yüksek irtifa etkileri yavaş yavaş bedenimde hissetmeye başladım. Nasıl bir halsizlik anlatamam, hele adımlarım sanki boşlukta gibi… ama Ercan’ın motivasyonu hepimize yetiyor… Zorlu geçen 8 saatten sonra zirvedeyiz. Nasıl mutluyum. Kelimeler yetersiz. Sevinç içindeyim. Düşünün Bodrumda yani 0 rakımdan 5671 metreye çıkmak süper bir duygu. Zirve fotoğrafları çekiliyor. Ama kükürt kokusu çok yoğun. İnsanın genzini yakıyor. Hem çok fazla rüzgar var … Hem de çok soğuk fazla kalamıyoruz. İnişe geçiyoruz. Tam olarak 5.5 saat sonra dağ evindeyiz. Yorgunuz, mutluyuz.
5.Gün
Güzel bir dinlenmenin ardından. Sabah erken kalktık kahvaltı ve toparlanma dan sonra eşyalarımızı katırlara yükledik. Tabana kuvvet tekrar 4200 metreden 3200 metre ye inişe geçtik… Zirve keyfiyle nasıl geldiğimizi anlamadık. Bizi bekleyen araçlara bindik. Mutlu bir şekilde Tahran yoluna koyulduk. Çevre turu müzeler, derken dönme vaktimiz geldi. Hepimiz ailelerimizi özledik.
Ama en güzel yer B O D R U M ! diyorum.
Çağrı ÖZBEK
07.07.2011
——————————————————————————————————————–
Önemli Notlar:
- Yerel İzin ve Kayıt Ücreti ( Tırmanış İzni Ücreti ): 50 USD.
- İran’da kredi kartı, ATM kartları ve çek kullanılamıyor. Yani yanınızda sadece nakit para olsun.1000 USD üzerindeki tüm girişler için her ne kadar uygulanmasa da gümrüğe bildirmek gerekiyor.
- İran’da resmi para birimi riyal ancak pratikte Tömen ya da Tümen kullanılıyor. İkisi de aynı para ancak tümen riyalin ‘0’ atılmış hali. Yani 1000 riyali ,100 tümen olarak isimlendiriyorlar.İkisi aynı para. Kafanız karışmasın.
- Vize İran, Türk vatandaşlarından vize istemiyor. En az 6 ay geçerli pasaportunuzun yanınızda olması yeterli. Lütfen pasaportunuzun süresine mutlaka kontrol edin!
- Yanınıza ağzınızı kapatacak bir maske yada bu amaçla kullanacağınız bir bez ( bandana, buff) almanızı tavsiye ediyorum. Zirve yakınlarındaki kükürt kokusu özellikle sıcak havalarda rahatsız edici olabiliyor.
Bayan Katılımcılar :
İran’da giyim – kuşam kuralları. İran İslam Cumhuriyetinde gelen yabancıların ve İran vatandaşı olmayanların da tıpkı İranlı kadınlar gibi İslami ölçülerde giyinmesi gerekiyor. Ancak pratikte birçok kişinin sandığı gibi çarşaf giymek gibi bir zorunluluk bulunmuyor. İslami hicap diye belirtilen bu kural aslında başörtüsü takmak ve de vücut hatlarını belli etmeyen, mevsime göre bol bir tunik ya da pardösü giymek gerekiyor. Bu kuralların hepsi dağda bile geçerli.